Cum ti se pare blogul meu ?

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 23 mai 2010

Strigoii si ielele

STRIGOI

Aici se spune ca un om devine strigoi daca atunci cand se naste isi inghite o parte din placenta;in timpul vietii poate fi o persoana respectabila,dar dupa ce moare ia langa el ( omoara) persoanele care i-au fost dragi in timpul vietii.
M-am hotarat sa nu vorbesc despre strigoi in general pentru a nu fi contrazisa de alte persoane din alte zone, caci fiecare regiune are detaliile ei care fac “legenda” putin mai diferita.Am scris “legenda” pentru ca nu stiu daca e doar o poveste sau chiar este adevarat avand in vedere ca provin dintr-o localitate si lucrurile pe aici nu sunt chiar asa linistite cum s-ar crede.
Cam acum juma` de an s-a petrecut un eveniment deloc des intalnit care mi-a dat fiori.A murit o ruda mai indepartata,un barbat cam de 70 de ani, un om bun dupa cum zice lumea,caci eu nu l-am cunoscut niciodata,doar mama si familia ei il stiau foarte bine, era mosul ei (sotul moasei care a ajutat-o sa se nasca).
A cazut la pat din pricina batranetii,munca de la camp si greutatile vietii l-au rapus la o varsta onorabila,abia mai misca,nu manca mai deloc.Socul a fost cand intr-o noapte s-a ridicat din pat si a inceput sa urle, sa zbiere, sa rupa carpetele de pe perete(carpete tesute la razboi in cazul in care credeati ca nu se mai gasesc) si apoi sa zgarie peretii cu unghiile.S-a incercat sa se comunice cu el,dar nu raspundea la nimic,apoi a cazut la pat…din nou.De data asta definitiv;a murit.Nu a suferit de epilepsie sau alta boala care sa ii produca convulsii.
A fost tinut in tron(sicriu) si a treia zi urma sa fie inmormantat;in noaptea zilei a doua fiul sau in varsta de aproximativ 30 de ani a cazut la pat,ai fi putut crede k e rapus de durere,dar dimineata a facut aceleasi lucru ca si tatal sau, a smuls carpetele,a lovit mobila,a zgariat peretii si apoi zacea muribund.Imaginati-va durerea femeii vazandu-si sotul mort si fiul muribund…
Unchiul meu si alti cativa oameni l-au dus pe decedat in cimitir,trambita ii anunta moartea in sat si femeile boceau.Au chemat un om invarsta,cunoscut in sat pentru priceperea sa in depistarea strigoilor.Din cate am inteles l-a controlat pe om pe la gat, pe la coaste si si-a dat seama ca e strigoi.A spus ceva rugaciuni in timp ce ii infigea un cui lung si subtire in inima,dupa care mortul a oftat si cand au ajuns acasa fiul isi revenea.
Nu stiu daca i s-a facut obiceiul complet,dar aici se spune k daca un om este declarat strigoi i se infige un piroi(tarus) in inima, i se piseaza farfurii in ureche dupa care este ingropat.
Daca dupa ce un om este ingropat si abia dupa aceea este banuit a fi strigoi,traditia spune a se trece peste mormantul lui cu un cal alb,sau un card de gaste albe;daca calul nu vrea sa treaca ,la fel si gastele inseamna ca banuitul este strigoi.Daca mortul este dezgropat si este gasit cu fata in jos sau trupul lui este cald atunci clar este strigoi si trebuie sa ii se faca obiceiul.
IELELE

Desen de : Levente Szilveszter
Ielele sunt spirite malefice care se arata sub forma de fete frumoase imbracate in rochii albe;nu se vad ca niste fiinte umane ci mai degraba ca niste fantome( usor transparente si plutitoare).Ielele apar noaptea langa paduri,sau langa rauri,in camp,sub poduri(pe sub care trece o apa) adica in locuri in care natura predomina,chiar si in curtile oamenilor.Ele fac o atmosfera de sarbatoare,muzica,rasete si te striga pentru a te chema in jocul lor.Poti avea impresia ca te striga persoane cunoscute, ele pot imita voci si te pot striga pe nume.Trebuie ignorate complet,daca le raspunzi atunci cand te striga,vocea iti va fi luata pe viata.
Am auzit relatari de la doua persoane:un barbat ar fi vazut in copilarie doua iele sub un pod cantand,noaptea,iar o femeie ,pe inserat, se pregatea sa plece de la camp,isi aduna sacii si cativa erau luati de vant;alergand sa prinda sacii a zarit cateva iele printre ei.
Nu stiu cat la suta din legendele acestea este adevarat,dar se spune ca la baza oricarei legende este o samanta de adevar.
Daca sunteti din alte zone si stiti legendele altfel sau cu mici modificari puteti sa va lasati opinia si sa adunam cat mai multe informatii,din toata tara si vom vedea care este trunchiul comun al acestor legende.

Un comentariu:

Elena spunea...

Eu sunt cea care a scris articolul de mai sus si autoarea blogului in acelasi timp . Vreau sa va zic ca legenda strigoiului este luata dupa net .