Cum ti se pare blogul meu ?

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 23 mai 2010

Istoria vampirilor 3

De unde a apărut mitul existenţei vampirilor? Există vampiri în realitate? Criminaliştii americani au ajuns tot la România

de | 24 februarie 2009
De unde a apărut mitul existenţei vampirilor?

Una dintre cele mai discutate teme la întâlnirea anuală a membrilor Asociaţiei Criminaliştilor Americani de săptămâna trecută a fost legată de posibilele surse ale apariţiei miturilor vampirilor, scrie New Scientist.

Astfel, specialiştii au înaintat ipoteza că oamenii au început să creadă în vampiri şi strigoi din cauza unor fenomene absolut naturale, observate în majoritatea cazurilor la cadavre.

De exemplu, după moartea unei persoane, fluidele din corpul său, inclusiv sângele, pot ieşi pe gură sau pe nas. De asemenea, gazele intestinale ies şi ele, aceasta fiind o exlicaţie pentru unele sunete (oftat, geamăt), pe care oamenii le pot auzi, crezând că sunt făcute de persoana decedată. Şi activitatea bacteriilor poate cauza sunete asemănătoare, în intestine, ori umflarea acestora, notează New Scientist.

Unul dintre cele mai răspândite mituri legate de cadavre este că unghiile şi părul acestora continuă să crească. De fapt, cercetătorii au arătat că pielea şi ţesuturile din jurul acestora se strâng, din cauza deshidratării, dând impresia că unghiile şi părul sunt mai lungi.

Însă toate aceste elemente ciudate, dar naturale, au putut duce la anumite ipoteze fanteziste legate de unele persoane decedate – că nu ar fi chiar moarte şi, prin urmare, că s-au întors să îi bântuie pe cei vii.

New Scientist aminteşte de ţăranii din România, în rândul cărora încă mai circulă astfel de mituri. Editorii revistei dau ca exemplu cazul din satul Marotinul de Sus, unde rudele unui bărbat decedat au profanat mormântul acestuia, pe motiv că îi bântuia.

Ei au despicat pieptul cadavrului şi i-au scos inima, pe care au ars-o la o răspântie de drumuri. Din cenuşa rezultată, au preparat o „băutură magică”, menită să ţină „strigoiul” la distanţă.

Profanatorii au fost arestaţi, însă ştirea a făcut înconjurul lumii.

Niciun comentariu: