Cum ti se pare blogul meu ?

Faceți căutări pe acest blog

marți, 25 mai 2010

Redescopera maratonul misterelor

Foto (21)
Ca vrem sau nu sa credem in superioritatea fiintei umane, in capacitatea omului de a descifra tainele Universului si ale propriului trecut, nu putem trece cu vederea faptul ca istoria stiintei a lasat in urma ei sute de intrebari fara raspuns. Sfidand orice lege a rationalului, dovezi dincolo de orice indoiala par sa zguduie din temelii intregul fundament al stiintelor pe care omul le-a creat. Ele sunt misterele… Marile Mistere ale Omenirii. Plecand de la aceasta premiza, Descopera.ro a ofetit cititorilor sai o serie de incursiuni in tenebroasa lume a misterelor umanitatii, o serie constand in nu mai putin de 20 de episoade prin care se incearca nu atat gasirea unor explicatii stiintifice la niste probleme nu intotdeauna „ortodoxe”, cat o trecere obiectiva in revista a teoriilor si faptelor concrete ce nu isi gasesc locul in nivelul acceptat al cunostintelor actuale.

Ca vrem sau nu sa credem in superioritatea fiintei umane, in capacitatea omului de a descifra tainele Universului si ale propriului trecut, nu putem trece cu vederea faptul ca istoria stiintei a lasat in urma ei sute de intrebari fara raspuns. Sfidand orice lege a rationalului, dovezi dincolo de orice indoiala par sa zguduie din temelii intregul fundament al stiintelor pe care omul le-a creat. Ele sunt misterele… Marile Mistere ale Omenirii.

Plecand de la aceasta premiza, Descopera.ro a ofetit cititorilor sai o serie de incursiuni in tenebroasa lume a misterelor umanitatii, o serie constand in nu mai putin de 20 de episoade prin care se incearca nu atat gasirea unor explicatii stiintifice la niste probleme nu intotdeauna "ortodoxe", cat o trecere obiectiva in revista a teoriilor si faptelor concrete ce nu isi gasesc locul in nivelul acceptat al cunostintelor actuale.



Poate ca pentru cei mai multi dintre noi, localitatea miniera Broken Hill din Zambia nu spune mare lucru. Pentru orice antropolog, insa, acest nume este unul de referinta, cu atat mai mult cu cat aici a fost descoperit unul dintre cele mai misterioase cranii hominide din istorie. Botezata Craniul din Kabwe (actuale denumire a localitatii) sau Omul din Broken Hill, fosila reprezinta o specie unica pe scara evolutiei umane si a ramas in istorie sub denumirea de Homo rhodesiensis. Chiar daca existenta ramasitelor hominide reprezinta, ea insasi, un mister, nu vom starui asupra sa ci ne vom referi aici la un aspect ciudat, aspect ce a pus pe jar intreag lumea stiintifica. CITESTE "CINE L-A IMPUSCAT PE HOMO RHODESIENSIS?", primul episod al Maratonului misterelor.

***



Una dintre cele mai cunoscute si mai inspaimantatoare intalniri de gradul III s-a petrecut in toamna anului 1989, in Voronezh, pe atunci un oras al Uniunii Sovietice. Spre deosebire de incidentul de la Roswell, Statele Unite, de aceasta data au existat martori directi, iar marturiile la unison ale acestora nu au facut decat sa socheze opinia publica internationala si sa adanceasca un mister si asa destul de controversat. CITESTE "INTALNIREA DE GRADUL III DE LA VORONEZH", al doilea episod al Maratonului misterelor.

***



Orice teorie emisa de antropologii moderni spune ca omul a aparut in Africa, nu mai devreme de acum 200.000 de ani, si asta in timp ce fosilele hominide cu cea mai mare vechime dateaza de acum 6 milioane de ani. Din cand in cand, insa, arheologii aduc la lumina artefacte care sugereaza un cu totul alt parcurs al evenimentelor istorice si preistorice pe Terra. In lipsa oricarei explicatii logice, ele sunt catalogate drept mistere ale lumii - un cerc select al obiectelor si intamplarilor care, pur si simplu, refuza sa se incadreze in canoanele obisnuite ale stiintei. CITESTE "ARTEFACTUL LONDONEZ - UN MISTER DE DINCOLO DE TIMP", al treilea episod al Maratonului misterelor.

***



Miturile si povestile tuturor popoarelor lumii sunt populate de prezenta amenintator- hilara a unei intregi menajerii a imaginarului, unde domnesc neintrerupt balaurii, dragonii, zmeii si alti monstri cu alura reptiliana care aveau darul de a intriga copilul din noi. Cand zvonurile despre existenta unor asemenea fiinte s-au dovedit a fi vii, oamenii au inteles ca exista pe undeva un sambure de adevar in basmele stramosilor. CITESTE "PTERODACTILII - O REALITATE DE PE CERURILE PREZENTULUI?", al patrulea episod al Maratonului misterelor.

***



Candva omenirea traia ghemuindu-se infricosata in pesteri luminate palid de focuri de lemne. Afara, in departare, noaptea se asternea laolalta cu urletele infioratoare ale uriaselor mamifere carnivore ale timpurilor de piatra si foc. Ragetele se intipareau adanc in sufletele si subconstientul colectiv al primilor oameni care, in acele vremuri stravechi, inca nu ajunsesera stapanii lumii. CITESTE "NUNDA, FELINA URIASA DIN INIMA AFRICII", episodul 5 al Maratonului misterelor.

***



Legendele despre creaturi jumatate om jumatate peste sunt omniprezente din cele mai vechi timpuri in mostenirea folclorica a oricarei civilizatii. De la zeita Ea, mentionata acum peste 5 000 de ani in mitologia babiloniana, la "Stimele apelor" din basmele romanesti, sirenele au tinut strict de domeniul mitului. Insa, in istorie, apar unele observatii cel putin interesante care se concretizeaza in prezent prin oameni Ri sau Ilkai din Pacific. Daca existenta acestora va fi confirmata vreodata, atunci se pare ca ne vom cunoaste fratii din adancuri... CITESTE "SIRENELE - MIT CLASIC SAU FIINTE INCA NEDESCOPERITE?", episodul 6 al Maratonului misterelor.

***



Astrologie, astronomie, vrajitorie, divinatie, chiromantie sau…inselaciune? Vreme de secole, istorici, oameni de stiinta sau oameni simpli s-au intrebat care dintre aceste cuvinte ar descrie mai bine creatia celebrului si inca controvesatului Michel de Nostradame. A fost acesta un vizionar, un om inzestrat de divinitate sau un om de stiinta erudit? Sau poate omul potrivit la locul potrivit… CITESTE "NOSTRADAMUS - PROFET, VIZIONAR SAU SARLATAN?", episodul 7 al Maratonului misterelor.

***



Timp de milenii oamenii au folosit termenul de Sarpe de mare pentru a descrie o varietate de creaturi cu sau fara creasta, de dimensiuni gigantice si avand aspect serpentiform care ar trai in majoritatea marilor si oceanelor lumii. Insa ceea ce parea la inceput un mit stravechi s-a tranformat cu timpul intr-o realitate care ar bantui inca adancurile Oceanului Planetar. CITESTE "SARPELE DE MARE - MISTERUL ABISULUI ALBASTRU, episodul 8 al Maratonului misterelor.

***



Obiectele arheologice produse de alte civilizatii, in afara celor europene, sunt invaluite intr-o aura de mister, ceea ce le face mult mai atractive in ochii anticarilor sau a colectionarilor de arta, totul pe fondul distantei culturale dintre civilizatii. Cazul craniilor de cristal care au inceput sa "curga" de la descoperirea primului obiect de acest fel, ilustreaza intr-o maniera originala acest aspect al cautarilor arheologice asupra civilizatilor mexicane pre-hispanice. CITESTE "CRANIILE DE CRISTAL - MOSTENIREA UNEI CIVILIZATII DISPARUTE", episodul 9 al Maratonului misterelor.

***



Acum cateva sute de ani pastorii din Asia Centrala i-au denumit Alma. In dialectele locale termenul se traduce prin "Om salbatic". Daca s-ar reusi, intr-un final, capturarea unui Alma, oamenii de stiinta s-ar putea confrunta cu nimeni altul decat faimosul Om de Neanderthal. Cazul hominizilor Alma suscita inca interes, rapoartele despre aparitia lor curg, iar an de an expeditiile pornesc in cautarea unei fiinte care ar putea fi celalalt hominid cu care impartim planeta…CITESTE "ALMA - O ALTA SPECIE DE OAMENI?", episodul 10 al Maratonului misterelor.

***



Termenul de "chupacabra" (chupar = a suge, cabra =capra) este unul de referinta in domeniul criptozoologiei si se refera la o fiinta misterioasa care ataca animalele, sugandu-le sangele.Desi prezenta ei a fost semnalata de multe ori, o dovada concludenta a existentei acesteia nu a putut fi obtinuta niciodata. CITESTE "CHUPACABRA - UN ARGUMENT PENTRU EXISTENTA VAMPIRILOR?", episodul 11 al Maratonului misterelor.

***



Evenimentul de la Roswell este considerat de catre ufologi si adeptii teoriei conspiratiei drept cea mai interesanta intalnire de gradul trei a secolului XX. Cu acest misterios caz avea sa inceapa, practic, epoca obiectelor zburatoare neidentificate. CITESTE "ROSWELL, ADEVARUL E DINCOLO DE NOI?", episodul 12 al Maratonului misterelor.

***



Colectia marilor mistere ale lumii ascunde in pantecele sau controversat elemente dintre cele mai diverse. Unele au facut cariera, curgand in rauri de cerneala pe paginile volumelor, iar altele au ramas simple mentiuni ale unor enumerari evazive. Harta lui Piri Reis este unul dintre misterele putin promovate, dar intelegerea fenomenului pe care documentul il ilustreaza, este de natura sa propulseze chestiunea in randul celor mai nelinistitoare preocupari. CITESTE "HARTA LUI PIRI REIS SI ORIGINILE EI ENIGMATICE", episodul 13 al Maratonului misterelor.

***



Legende despre capacitatile extraordinare ale preotilor tibetani si despre performantele uluitoare pe care le poate atinge corpul acestora in urma unei intense pregatiri si stari de meditatie au impanzit lumea occidentala de sute de ani. Nu este un secret astazi ca in templele si manastirile din Asia, initiatii pot reusi lucruri ce ar parea imposibile pentru oamenii de rand. In aceeasi ordine de idei, va propun sa analizam impreuna unul dintre cele mai misterioase si mai de neinteles fenomene care au iesit la lumina din prea putin cunoscuta lume a misticilor tibetani… CITESTE "LUNG-GOM-PA, ENIGMATICII MESAGERI DIN TIBET", episodul 14 al Maratonului misterelor.

***



Conform unei zicale din batrani, uneori, pentru a deveni constienti de forma reala a lucrurilor, sau pur si simplu, de existenta lor, este necesar sa ne retragem cativa pasi si sa le observam de la o distanta obiectiva. Desenele misterioase din Nazca, infatisand siluete clare de animale uriase pe solul desertificat al pustiului, ne-ar fi ramas poate pe veci necunoscute, daca, in loc sa scrutam din inaltimi regiunea, am fi abordat-o de aproape. CITESTE "VALEA NAZCA - AERODROMUL ZEILOR", episodul 15 al Maratonului misterelor.

***



Traim in secolul contrastelor si suntem civilizatia paradoxurilor. Ne dezvoltam exploziv, zburam cu avioane supersonice, comunicam la distante de mii de kilometri, exploram plini de indrazneala spatiul cosmic, escaladam cei mai inalti munti si ne scufundam in cele mai adanci crevase oceanice, ne miscam cu viteze naucitoare, fragmentam atomul si avem tehnologii care in scurt timp ne vor duce dincolo de stele. Trecutul, insa, nu ne-a oferit nicicand, mai mult decat acum, enigme si mistere, simboluri si mosteniri milenare ale civilizatiilor apuse, cu intelesuri incifrate, pe care parca nu ne este harazit sa le patrundem. Uriasii de piatra din Insula Pastelui reprezinta un astfel de "examen" nepromovat al trecutului. CITESTE "ZEII DE PIATRA DIN INSULA PASTELUI", episodul 16 al Maratonului Misterelor.

***



Termenul de evanghelii gnostice se refera la o colectie de scrieri privitoare la invatamintele lui Isus, scrise in majoritate in secolul al II-lea al erei noastre. Desi nu se incadreaza in canoanele bisericesti, acestea au starnit de-a lungul timpului interesul oamenilor de stiinta, cei care au adoptat si adaptat aceste invataturi neoficiale vietii lor cotidiene, de multe ori in detrimentul celor canonice. Andrew Bernhard subliniaza intr-una din cartile sale despre evangheliile non-canonice faptul ca acestea contin invataturile lui Isus, repovestirea lor sau episoade din viata acestuia. CITESTE "EVANGHELIILE GNOSTICE - O ALTA PERSPECTIVA ASUPRA RELIGIEI", episodul 17 al Maratonului Misterelor.

***



Istoria a pastrat in paginile sale unele evenimente neobisnuite, caracterizate prin disparitii de persoane, corabii, automobile si avioane. Multe dintre acestea au ramas nerezolvate pana in zilele noastre in pofida anchetelor minutioase care le-au urmat. Disparitia unui intreg regiment al armatei britanice din timpul primului Razboi Mondial, se dovedeste insa, mai mult decat oricare alt caz, o piatra de incercare cu mult peste puterile si explicatiile oamenilor de stiinta. CITESTE "DISPARITIA REGIMENTULUI NORFOLK", episodul 18 al Maratonului misterelor.

***



Dorinta oamenilor de a afla ceea ce la rezerva viitorul s-a manifestat fara intrerupere inca din zorii istoriei. De la oracolele egiptene, la cele grecesti si apoi romane, la profetii orientali si cei din Europa medievala - totul culminand cu versetele lui Nostradamus - si pana la persoanele cu abilitati extrasenzoriale din zilele noastre, arta prezicerii viitorului a imbracat forma unei veritabile obsesii a umanitatii. Si totusi, in plin secol XX, intr-o epoca a stiintei, in care superstitiile si ocultismul nu isi mai gaseau locul, un om soca o lume intreaga prin prezicerile sale. CITESTE "EDGARD CAYCE - ULTIMUL PROFET AL UMANITATII", episodul 19 al Maratonului misterelor.

***



Ar putea fi oriunde in jurul nostru…in atmosfera, in apa, chiar si in casele noastre. Pana in prezent, doar aparatul de fotografiat si camera video s-au aratat la inaltimea vitezei cu care aceste fiinte uimitoare strapung aerul. Nimeni nu stie cu exactitate ce sunt sau de unde vin, deoarece nimeni nu a avut pana in prezent oportunitatea sa studieze un exemplar. Pana cand unul dintre acesti "pesti ai cerului" se va sacrifica de dragul stiintei, cercetatorii i-au lasat in seama criptozoologiei, acel sertar special al zoologiei destinat misterelor si cazurilor nerezolvate ale stiintei. CITESTE "RODS", ultimul episod al Maratonului misterelor.

Niciun comentariu: