Cum ti se pare blogul meu ?

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 23 mai 2010

Romanii nu accepta mitul Dracula

„Mitul Dracula, vrem nu vrem, face parte din identitatea Romaniei”


Romanii ar trebui sa se bata pentru Dracula, nu sa respinga mitul ce face parte din identitatea lor, a spus regizorul Florin Iepan dupa premiera mondiala a documentarului sau despre actorul de origine romana Bela Lugosi, care l-a jucat pe Dracula in prima ecranizare a romanului lui Bram Stoker.

Filmul reda elemente inedite din viata actorului nascut in 1882 la Lugoj, care in anii '30 a interpretat rolul contelui Dracula, dar a aparut, chiar inainte de moarte, si in filmul "Plan 9 from Outer Space" de Ed Wood, numit cel mai prost film din toate timpurile in cartea "The Golden Turkey Awards" din 1980.

Actorul este prezentat prin intermediul persoanelor care l-au cunoscut, printre care actorul Boris Karloff, istoricul de film Gary Rhodes ori regizorul Istvan Szabo.

Iepan, regizor care s-a specializat pe "biografii si documentare de factura istorica", a realizat, in urma cu trei ani, un film despre actorul de origine romana Johnny Weissmuller "Unicul, adevaratul Tarzan", care s-a bucurat de succes in strainatate si in Romania. "De fiecare data cind ai succes ti se propune sa mai faci un film, si eu am fost destul de pragmatic sa vin cu o propunere mai buna decit Weissmuller, Lugosi fiind nascut la Lugoj, foarte aproape de mine, eu stau in Timisoara", a explicat el.

"Lugosi ramine pentru cinefilii din toata lumea Dracula, in varianta clasica. E prototipul de la care au plecat toate versiunile personajului, inclusiv cele din ziua de astazi", a spus regizorul, care a adaugat ca actorul "a fost un tip de viata", pe care ar fi vrut sa-l cunoasca. "El a avut un mare succes pentru amestecul de erotism si horror. A avut o partitura foarte speciala care l-a facut sa fie primul actor cu un sex-appeal apreciat."

Potrivit lui Iepan, filmarile au durat aproape trei luni si au avut loc in Statele Unite, Romania, Ungaria si Austria, iar documentarul a fost montat la Berlin.

"Nu este primul documentar despre Bela Lugosi. Noi am incercat sa venim cu o poveste proaspata. Ne-am dat seama ca nu are sens sa reincalzim aceeasi poveste."

Cea mai dificila parte a fost documentarea, care a durat un an si jumatate si a fost realizata de o echipa formata din romani, americani si germani.

"Am descoperit inclusiv faptul ca Lugosi a fost liderul miscarii comuniste in Ungaria in 1918 si ca acesta a fost unul dintre motivele pentru care el s-a refugiat in America", a spus regizorul inaintea avanpremierei documentarului sau, care a avut loc la Bucuresti, pe 15 octombrie.

Potrivit regizorului, "unii sint de parere ca fara acest personaj, lansat de 'Valentine's Day' si nu de 'Halloween', cum ne-am astepta, poate mitul lui Dracula ar fi fost unul minor, ar fi fost asociat cu romanul, cu Bram Stoker, dar nu ar fi avut impactul pe care-l are in ziua de astazi".

Iepan a spus ca nu intelege de ce romanii se distanteaza de mitul lui Dracula si-l trateaza superficial, la fel ca si occidentalii.

"El este un mit care, vrem nu vrem, face parte din identitatea acestei tari si depinde de noi cum il vom gestiona. Ar trebui sa ne batem pentru Dracula asa cum ne-am batut, odata, pentru Transilvania. Nu inteleg modalitatea asta a noastra de a fi mai catolici decit papa."

Filmul va fi difuzat anul acesta la televiziuna Arte, la televiziunea publica austriaca si cea olandeza, dar si la TVR si la televiziunea finlandeza, in ianuarie 2008.

Regizorul a spus ca are un comportament atipic pentru realizatorii de documentare din Romania, face "un soi de filme comerciale", destinate televiziunilor.

"Principala lor calitate este ca se adreseaza unui public foarte larg. Recunosc, nu am nici energia sa ma promovez in festivaluri si nici nu ma intereseaza foarte mult, pentru ca am proiecte si cam asta e lumea mea. E o lume mai mica decit cea a Cannes-ului, dar e o lume in care cred ca ma misc bine."

Printre proiectele viitoare are regizorului care a facut si controversatul documentar "Nascuti la comanda. Decreteii", in 2005, despre decretul emis de Nicolae Ceausescu in 1966, prin care interzicea avortul, se numara un film despre Ed Wood jr., "cel mai slab regizor de la Hollywood din toate timpurile".

"Ma mai intereseaza un documentar cu foarte multe celebritati in viata, de data aceasta despre 'laziness'. Nu e lenea romaneasca, e un fel de 'dolce far niente', 'miserupism', acesta ar fi termenul. Vor fi celebritati din toate domeniile."

Iepan a spus ca a discutat deja ideea cu mai multi jurnalisti de la televiziunile straine. "Se pare ca multi vor sa vada la televizor despre cum taie frunza la ciini unele celebritati, iar eu sint dispus sa fac asta." (NewsIn)

Niciun comentariu: